Блог | HippoTaxi
Археологически музей

Археологически музей

12.06.2023

Златно съкровище

В Археологически музей – Варна се намира и най-старото златно съкровище в света. Неговата възраст датира от преди 4000 г. пр.Хр. Открито е случайно през 1972 година при строителни работи край Варна. Трудно е да си представи човек, колко време са прекарали под земята прекрасните златни накити и предмети, докато настъпи моментът, в който историците и археолозите от цял свят да заговорят за съкровището на халколитния некропол. Находката е от около 2000 предмета от почти чисто 23,5 каратово злато с общо тегло около над 6 кг. Тя съдържа златни огърлици, гривни, нагръдни украшения и съдове. Това откритие преобърна представите на историците за развитието на човешката цивилизация. Един от най-поразителните експонати, които могат да се видят в музейната сбирка, е златният жезъл – символ на власт от монаршески тип. Изключителен интерес предизвиква и пренесеният тук гроб № 43 със скелет на четиридесет – петдесет годишен мъж, покрит с повече от 100 златни украшения. Той очертава образа на вожда (царя), имащ сакрални функции и притежаващ символите на властта.

Археологически музей

 

Експозиция на древен Одесос

Експозицията в музея е подредена хронологически, като са показани последователно материали от различните исторически епохи, проследяващи развитието на човешкото общество в продължение на хилядолетия в района на Варна – праистория, тракийски период, античност, средновековие, османски период. Основно внимание е отделено на развитието на град Одесос – Варна – от неговото създаване през Ранната Античност до Късното Средновековие. Интерес представляват и временните изложби, разкриващи богати колекции от военно снаряжение, накити, видове занаяти всичко свързано с бита на хората населявали тези места.

Древен Одесос

 

В шест зали е експонирана представителна част – 150 икони ( ХIV – ХIХ век)  от богатата колекция на музея.Тук може да видите изключително ценни и стари образци, както и върхови постижения на Тревненската иконописна школа. Със своята иконна колекция Варненският музей се нарежда веднага след националния исторически музей.

В сградата е разположен също  единственият в страната Учебен музей.

Днес Варненският археологически музей е сред най–големите музеи в страната. В него се съхраняват едни от най–забележителните и ценни паметници на световната култура. Той се превърна в културен и научен център с много висококвалифицирани специалисти. Музеят и неговите колекции представят България на десетки национални и международни изложби. Със свои самостоятелни изложби е гостувал на прочути музеи във Франция, Германия (два пъти), Япония, Израел, Италия и на световните изложения в Севиля (Испания)–1992 г., и Лисабон (Португалия)–1998 г. Паметниците от експозицията и фондовете на музея са база за работа на редица наши и чужди специалисти. Експонатите и музейните обекти Аладжа манастир и Римски терми са едни от най-посещаваните от хилядите туристи на Българското Черноморие.

 

Адрес: Варна 9000, бул.”Мария Луиза”41

Телефон: +359 52 681 030

май – октомври: 10.00 – 17.00 ч., без почивен ден

Вход за възрастни: 10.00 лв

Предлагат се беседи на български и чужди езици.

www.archaeo.museumvarna.com

Източник: http://visit.varna.bg